Rãyu Ryžių dubenėlis
Puiki priemonė žemės riešutų aliejaus pagrindo „Rãyu“ padažui atskleisti yra „Rãyu“ ryžių dubenėliai, kurie primena ir korėjietišką „Bibimbap“, ir japonišką „Donburi“. Ingredientus galite laisvai pakeisti bet kokiais produktais pagal metų laiką arba tuo, ką turite šaldytuve. Grybai taip pat puikiai tinka, kaip ir baklažanai. Jei tofu sūris – ne jūsų skoniui, išbandykite kitą baltyminį produktą. Iš esmės galite marinuoti bet ką, ir skonis bus puikus. Jei su mūsų „Rãyu“ gaminsite tik vieną patiekalą, rinkitės šį. Nenusivilsite.
Porcijų: 4
Sudėtingumas: Easy
Paruošimo trukmė: 50 min
Igredientai:
4 valgomieji šaukštai marinuotų ridikėlių (žr. toliau)
4 valgomieji šaukštai marinuotų agurkų (žr. toliau)
4 valgomieji šaukštai kimčių (geros kokybės, tinka pirkti parduotuvėje)
2 baklažanai, supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais
3 valgomieji šaukštai miso
4 valgomieji šaukštai žemės riešutų aliejaus pagrindo padažo „Rãyu“ (pakeiskite juodųjų pupelių „Rãyu“, jei norite veganiško patiekalo ir (arba) kad būtų aštriau)
Tofu sūrio gabalas
Keli šlakeliai „Tamari“ padažo
0,5 pakelio žirnelių
Keli šlakeliai sezamų aliejaus
Sauja sezamų sėklų
360 g ryžių (bet kokių trumpagrūdžių, baltų)
Sauja smulkintų laiškinių česnakų, kalendrų ir svogūnų laiškų
Paruošimo būdas:
Žirneliai
Žirnelius pavirkite porą minučių. Kai užvirs, įpilkite šalto vandens, kad žirneliai toliau nebevirtų ir išliktų šiek tiek kieti.
Marinuoti ridikėliai
Šaldytuve visada turime stiklainį marinuotų ridikėlių. Jie išsilaiko ištisas savaites ir nuostabiai parūgština salotas bei sumuštinius. Supjaustytus ridikėlius sumaišykite su ryžių arba bet kokiu skaidriu actu, apibarstykite cukrumi, šiek tiek tarkuoto imbiero, keliais Sičuano pipirų grūdeliais ir palaukite. Laukti kelias valandas ar kelias savaites, spręsti jums.
Marinuoti agurkai
Agurkų marinatą pagaminsite labai greitai. Smulkiai supjaustykite agurką (būtų idealu mandolinos pjaustykle), pabarstykite druska, cukrumi, tarkuotu imbieru ir palikite 10 minučių ar ilgiau, kad išsiskirtų sultys.
Baklažanas
Orkaitę įkaitinkite iki 200 ℃. Baklažanus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išdėliokite ant kepimo skardos žemais kraštais. Svarbu, kad skarda nebūtų perpildyta (jei perpildyta, PRAŠAU, naudokite dvi skardas). Gausiai apšlakstykite baklažanus alyvuogių aliejumi. Baklažanams aliejus tikrai tinka, jie tampa labai skanūs. Sudėkite misą, druską ir pipirus.
Kepkite apie 20 minučių. Paspaudus gabaliukai turėtų būti visiškai minkšti, o kraštai – šiek tiek apanglėję. Kartais baklažanus reikia gerai pamaišyti ir kiek ilgiau pakepti orkaitėje. Paragaukite ir patikrinkite, ar nereikia daugiau prieskonių.
Tofu sūris
Itin svarbu, kad iš tofu būtų išspaustas visas skystis – tai lemia gardesnį galutinį rezultatą. Suvyniokite gabalą sūrio į virtuvinį rankšluostį, pakiškite tarp dviejų lėkščių ir ant viršaus uždėkite didelį sunkų daiktą (mes naudojame stalo įrankių indą). Palikite, kad „traiškytųsi“ kelias valandas arba per naktį, jei mėgstate ypač sausą tofu.
Kai bus tinkamai išdžiūvęs, marinuokite šiek tiek apšlakstę „Tamari“ padažu ir sezamų aliejumi. Pagardinkite prieskoniais ir pabarstykite sezamų sėklomis, tada kepkite orkaitėje 180 ℃ temperatūroje dvidešimt minučių, kol gražiai paruduos.
Lipnūs japoniški ryžiai
Ryžių viryklės yra PATS geriausias dalykas. Už jus atlieka visą darbą, o ryžiai kaskart išeina tobulai purūs. Neturite ryžių viryklės? Ne bėda. Naudokime 1,5 puodelio vandens 1 puodeliui ryžių. 360 g atitinka maždaug 2 puodelius ryžių, taigi reikia 3 puodelių vandens.
Ryžius kelis kartus perplaukite per sietelį, suberkite į didelį puodą, įdėkite šiek tiek druskos, supilkite vandenį ir užvirkite. Kai užvirs, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir lėtai virkite 15 minučių – neatverkite puodo!
Surinkimas
Padalinkite ryžius į keturis dubenis gana aukštais kraštais ir visus pirmiau išvardytus produktus sudėkite ant lipnių ryžių. Mums patinka suktis ratu ir kiekvienam ingredientui skirti tam tikrą vietą. Kimčius, „Rãyu“, žirnelius ir agurkus laikykite atskirai – jų auros pernelyg panašios. Ant viršaus per vidurį dėkite tofu (tinka ir kepti kiaušiniai arba lašišos filė) ir pabarstykite laiškiniais česnakais, kalendromis bei svogūnų laiškais.