Ryžių dubenėlis su Peanut Rãyu


Puikus būdas Peanut Rãyu pagardui atskleisti yra „Rãyu“ ryžių dubenėliai, kurie primena ir korėjietišką „Bibimbap“, ir japonišką „Donburi“. Ingredientus galite laisvai pakeisti bet kokiais produktais pagal metų laiką arba tuo, ką turite šaldytuve. Grybai ir baklažanai taip pat puikiai tinka. Jei tofu sūris – ne jūsų skoniui, išbandykite kitą baltyminį produktą. Iš esmės galite marinuoti bet ką, ir skonis bus puikus. Jei su mūsų „Rãyu“ gaminsite tik vieną patiekalą, rinkitės šį. Nenusivilsite.
Porcijų: 4
Sudėtingas: Lengvas
Paruošimo trukmė: 50 min
Ingredientai:
4 valgomieji šaukštai marinuotų ridikėlių
4 valgomieji šaukštai marinuotų agurkų
4 valgomieji šaukštai kimčių
2 vidutinio dydžio gabalėliais supjaustyti baklažanai
3 valgomieji šaukštai miso
4 valgomieji šaukštai Peanut Rãyu pagardo (galite pakeiskite Black bean Rãyu pagardu, jei norite veganiško patiekalo ir (arba) kad būtų aštriau)
Tofu sūris
Keli šlakeliai „Tamari“ padažo
0,5 pakelio žirnelių
Keli šlakeliai sezamų aliejaus
Sauja sezamų sėklų
360 g ryžių (bet kokių trumpagrūdžių, baltų)
Sauja smulkintų laiškinių česnakų, kalendrų ir svogūnų laiškų
Paruošimo būdas:
Žirnelius pavirkite porą minučių. Kai užvirs, įpilkite šalto vandens, kad žirneliai toliau nebevirtų ir išliktų šiek tiek kieti.
Supjaustytus ridikėlius sumaišykite su ryžių arba bet kokiu skaidriu actu, apibarstykite cukrumi, šiek tiek tarkuotu imbieru, keliais Sičuano pipirų grūdeliais ir palaukite.
Agurkų marinatą pagaminsite labai greitai. Smulkiai supjaustykite agurką (būtų idealu mandolinos pjaustykle), pabarstykite druska, cukrumi, tarkuotu imbieru ir palikite 10 minučių ar ilgiau, kad išsiskirtų sultys.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 ℃. Baklažanus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išdėliokite ant kepimo skardos žemais kraštais. Svarbu, kad skarda nebūtų perpildyta. Gausiai apšlakstykite baklažanus alyvuogių aliejumi. Sudėkite misą, druską ir pipirus.
Kepkite apie 20 minučių. Paspaudus gabaliukai turėtų būti visiškai minkšti, o kraštai – šiek tiek apanglėję. Kartais baklažanus reikia gerai pamaišyti ir kiek ilgiau pakepti orkaitėje. Paragaukite ir patikrinkite, ar nereikia daugiau prieskonių.
Itin svarbu, kad iš tofu būtų išspaustas visas skystis – tai lemia gardesnį galutinį rezultatą. Suvyniokite gabalą sūrio į virtuvinį rankšluostį, pakiškite tarp dviejų lėkščių ir ant viršaus uždėkite didelį sunkų daiktą. Palikite, kad „traiškytųsi“ kelias valandas arba per naktį, jei mėgstate ypač sausą tofu.
Kai bus tinkamai išdžiūvęs, marinuokite šiek tiek apšlakstę „Tamari“ padažu ir sezamų aliejumi. Pagardinkite prieskoniais ir pabarstykite sezamų sėklomis, tada kepkite orkaitėje 180 ℃ temperatūroje dvidešimt minučių, kol gražiai paruduos.
Jei neturite ryžių viryklės naudokite 1,5 puodelį vandens 1 puodeliui ryžių. 360 g atitinka maždaug 2 puodelius ryžių, taigi reikia 3 puodelių vandens.
Ryžius kelis kartus perplaukite per sietelį, suberkite į didelį puodą, įdėkite šiek tiek druskos, supilkite vandenį ir užvirkite. Kai užvirs, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir lėtai virkite 15 minučių – neatverkite puodo!
Padalinkite ryžius į keturis dubenis gana aukštais kraštais ir visus pirmiau išvardytus produktus sudėkite ant lipnių ryžių. Ant viršaus per vidurį dėkite tofu (tinka ir kepti kiaušiniai arba lašišos filė) ir pabarstykite laiškiniais česnakais, kalendromis bei svogūnų laiškais.


